Comentari destacat

Aprenem amb el cor (Esc. Sant Esteve de Castellar del Vallès)

Carme Pablo

Carme Pablo, ha treballat de mestra durant molt anys però ara que ja l’han jubilat es dedica a fer coses semblants però des d’un altre punt de vista.  Forma part d’un grup de treball de l’ICE de la UAB i un altre de Rosa Sensat. Participa en el projecte “Escoles Magnet” a la fundació  Bofill i és assessora del Projecte “Investiga amb Recercaixa” a l’ACUP. També va a algunes escoles perquè no li agrada perdre el contacte amb mestres i sobretot amb nens.

El vídeo ens mostra el que fan a l’educació infantil a l’escola Sant Esteve de Castellar del Vallès. Qui ho explica són els nens, tot i que es veu que al darrere també hi ha els mestres, podríem dir que és una narració conjunta.

Cal ressaltar la diversitat d’experiències d’aprenentatge que fomenta l’escola però que totes elles estan carregades d’intencions;  s’aprèn i es gaudeix al pati, fent una activitat de ciència o també parlant a la rotllana encara que les activitats siguin molt diferents entre si.  Per sobre de tot crec que el que ens volen mostrar les mestres de l’escola és que els infants aprenen molt i que els aprenentatges van molt lligats a les emocions, és a dir, els nens s’ho passen bé al mateix temps que aprenen.

Quan es vol explicar el que passa a l’escola o a l’aula es ressalta tot allò al que se li dona valor, per això el vídeo permet conèixer molt millor el que fan i com ho fan a aquests centre. El documental està narrat a grans pinzellades, no posa el zoom enlloc perquè crec que la seva intenció es mostrar la globalitat i no el detall .

També podem analitzar els rituals que s’utilitzen quan es fan les diferents activitats. Seiem en rotllana per parlar entre nosaltres, al voltant d’una taula quan tenim alguna cosa per investigar i hem d’analitzar entre tots, disposem d’espai i diferents estris per saltar , córrer , fer tombarelles o jugar al pati i ens posem bates i utilitzem pinzells per pintar sense por a embrutar-nos.

Però també necessitem investigar fora de l’escola, i per això sortim o deixem que a l’escola entrin els pares perquè ens aportin el seu saber, vegin com treballem i ho visquin amb nosaltres.

Una imatge que dona força a la narració és la d’un infant utilitzant una màquina de fer fotos. Podem deduir que aquests nens utilitzen la càmera quan estan estudiant un fet que consideren important. Aquest recurs els hi serveix per poder documentar aquell moment del que potser després en parlaran o el guardaran com historia del seu aprenentatge.

Algunes aportacions reflexionades:

En primer lloc, modificaria el títol “Aprenem amb el cor” perquè crec que és parcial. Segons es veu al vídeo aquests nens van a l’escola i aprenen amb el cor però també amb el cos, i amb el cap i amb moltes ganes de relacionar-se i d’aprendre. Els mestres els ofereixen aquestes oportunitats.

En segon lloc, els nens quan expliquen les seves experiències sembla que reciten el que han de dir, jo deixaria que ho diguessin amb les seves paraules, seria més espontani i crec que els nens poden fer-ho perfectament.

Algunes preguntes per reflexionar:

Creieu que aquests vídeo pot ser útil per explicar als pares com es treballa a l’escola? Es podria utilitzar per fer la reunió de començament de curs i després obrir un debat? Ajudaria a les famílies a entendre millor el que passa dins l’aula? Vosaltres hi afegiríeu alguna cosa? Que en trauríeu?

 

 


2 Comments

Escola Sant Esteve de Castellar del Vallès · 25 d'abril de 2018 a les 13:14

Les reflexions de la Carme ens han semblat molt acurades i estem totalment d’acord amb les seves aportacions que tindrem en compte en el futur.

Maria B. · 9 de febrer de 2018 a les 9:11

El vídeo és interessant i pot mostrar en els pares el com es treballar a l’escola, ja que es dona una visió general del que es fa. Crec però, el que a mi m’ajudaria personalment a reflexionar amb els meus companys és que expliquéssiu més concretament com treballeu els projectes, quines preguntes surten, …? Seria interessant poder saber-ne més sobre com treballeu un tema concret dels molts que expliqueu. Moltes gràcies per compartir el vídeo.

Deixa un comentari

Entrades relacionades

Comunicar per aprendre

Aprenem fent, pensant i comunicant

Comentari Destacat Aprenem fent, pensant i comunicant (Escola Can Sorts)

Enfoc global de l'aprenentatge

Treballem per Projectes. Podem fer paper reciclat a l’escola?

Comentari Destacat Treballem per Projectes. Podem fer paper reciclat a l’escola? (Escola Sant Jordi)

Enfoc global de l'aprenentatge

Projecte Junts. Transformem un espai escolar

Comentari Destacat Projecte Junts. Transformem un espai escolar (Escola El Viver)