Comentari destacat

La importància de l’avaluació en el procés d’ensenyament – aprenentatge (Esc. Tanit de Santa Coloma de Gramenet)Carles Monereo

Carles Monereo, és doctor en Psicologia de l’Educació i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Coordinador del grup de recerca acreditat SINTE (www.sinte.me). Ha realitzat nombroses publicacions i conferències sobre ensenyament i avaluació autèntica de competències.

No coneixia la proposta de l’escola Tanit de Santa Coloma de Gramenet i la veritat és que he quedat gratament sorprès. Denota un cavi real des d’una “cultura del test” a una “cultura d’avaluació competencial” on l’avaluació no és independent del que s’ensenya, sinó que ambdós processos formen part integral del dia a dia de la classe; aquí les preguntes no són: quants alumnes han passat? quants alumnes són repetidors?, quants alumnes han fallat?, sinó: quants alumnes s’han interessat?, quants alumnes han aprés?, quants alumnes ara saben on s’equivoquen i poden millorar?

Per altre banda, el que hem afirmat moltes vegades en relació a com canviant l’avaluació modifiquem les formes d’aprendre i ensenyar de manera contundent, es fa pales amb escreix a través de les intervencions dels diferents actors educatius. Els alumnes aprenent a aprendre millor tot avaluant-se i avaluant els seus companys –auto/co-avaluació- i els docents aprenent a ensenyar millor analitzant quines explicacions i activitats han estat millor compreses i quines han resultat confuses. El “mantra” de que l’avaluació és una oportunitat de millora es porta a peu d’aula i deixa de ser un desig per esdevenir una realitat palpable.

Hi ha encara dos elements que cal subratllar, el treball en grups cooperatius dels alumnes, amb distribució de rols i funcions i la realització en molts casos de tasques que impliquen resoldre un problema o elaborar conjuntament un producte. Un aprendre fent amb altres, a partir de tasques realistes, funcionals, autèntiques, que afavoreix l’adquisició de competències.

A més, per si això no fora suficient, l’ús de bases d’orientació i rúbriques promou un veritable treball en equip dels docents que permet coordinar i rendibilitzar esforços.

Posats a tancar el cercle, seria interessant també que els alumnes aprenguessin a avaluar les seves pròpies avaluacions comparant-les amb les que fan els seus professors (inclús puntuant la proximitat o llunyania de l’avaluació de l’alumne a un company i de la feta pel professor a aquest mateix company). Tanmateix les avaluacions proposades pels docents es poden avaluar per reconèixer el seu grau d’autenticitat i per tant el seu potencial a l’hora d’avaluar competències (veure el respecte la guia GAPPISA: goo.gl/EoDjsX).

  • Després queden algunes preguntes que, lògicament, el vídeo no arriba a respondre però que poden afavorir el debat:
  • Ja que els pares, sovint formats en la idea de l’error com a fracàs, són els que mostren més resistències a aquests canvis, de quina manera se’ls hi explica?
  • I el nou professorat, com se l’acull, socialitza i motiva en aquesta nova cultura avaluativa?
  • El fet de que els alumnes se’ls qualifiqui d’experts, avançats, aprenents o novells, pot novament contribuir a la competitivitat i la por al fracàs?
  • De quina forma participa l’alumnat amb l’elaboració de les rúbriques i com s’afronten les possibles crítiques en relació a la seva falta de “objectivitat”?

Aquests són alguns dels temes que amb més freqüència provoquen alguns incidents (en aquest portal veureu alguns exemples d’aquests incidents i en algun cas com afrontar-los: https://www.critic-edu.com/evaluacion).

Finalment felicitar a l’equip docent de l’escola Tanit per un projecte tan exitós, engrescador i, sobre tot, generalitzable a altres centres educatius.


5 comentaris

Escola Tanit de Santa Coloma de Gramenet · 26 d'abril de 2018 a les 11:07

La veritat és que els comentaris del Carles Monereo ens han agradat molt. És un reconeixement de la feina que estem fent i dona ànims i força al claustre per seguir endavant.

M’agradaria contestar el debat en resposta a alguna conversa amb el claustre per tal que ens serveixi per reflexionar i seguir endavant.

Xavi Geis · 8 de febrer de 2018 a les 18:48

L’avaluació, aquell gran aspecte que sovint a les escoles hi passem de puntetetes i on encara és habitual trobar claustres i mestres que necessiten de l’avaluació per poder “controlar” allò que cada nen i nena ha d’aprendre a cada moment.
El vídeo de l’escola Tanit i els comentaris del Carles Monereo ens porten, o haurien de portar, a fer una reflexió profunda, tant a nivell individual com a grup. Hi ha aspectes que m’agradaria destacar:
*El Carles comenta que l’avaluació NO ha d’anar deslligat del què s’ensenya. Per tant, no hem de pensar en una avaluació com un final, ni com una recollida d’evidències per part del docent, ni un sedàs per saber qui sap i qui no sap, ni …. (poseu vosaltres el munt de coses que de ben segur us venen al cap). L’avaluació, com a moments de compartir, de veure que m’aporta la mirada dels altres, de repensar allò que he pensat jo, de gestionar l’error, de …. son aquells que ens aportaran coneixement com a grup i com alumnes. El Carles ho diu molt bé quan diu: no ens hem de preguntar quants alumnes han passat? quants alumnes són repetidors?, quants alumnes han fallat?, sinó: quants alumnes s’han interessat?, quants alumnes han aprés?, quants alumnes ara saben on s’equivoquen i poden millorar?. Fantàstic!!!

*Una altra idea interessant és la d’avaluar les avaluacions. Ho fem? deixem que els alumnes pensin sobre allò que han construït? poden revisar, entendre i fer-se seves les rúbriques, les bases d’orientació, … i els mestres, ens avaluem la nostra pròpia pràctica i posem en crisi les pròpies avaluacions?

*un mestre, al vídeo, comenta de la importància de ser acollit a l’escola i de poder viure i compartir allò que aprèn i construeix, però, a les escoles es té present el fet de COM ACOLLIR ALS MESTRES “ANTICS”?

A l’escola, quan parlem d’avaluació, que mirem que sigui sovint, ens mou i ens guia una pregunta a la que hi vàrem arribar després de dos cursos de formació i reflexions: QUE FEM PERQUÈ CADA UN DELS NOSTRES ALUMNES SÀPIGA QUÈ HA APRÈS, COM HO HA APRÈS I QUE HA DE FER PER MILLORAR-HO?

A les escoles sembla que faci mandra parlar d’avaluació, però … pot ser fa una mica de por?? Cal, però, iniciar aquest camí, que un cop encetat és fascinant i ple de reptes que ajuden a avançar com a persones i com escola.

Deixem i donem temps a les escoles per pensar, per aprendre i per investigar.

Una abraçada

Balsach · 10 de gener de 2018 a les 15:47

Moltes gràcies a l’escola Tanit de Santa Coloma per compartir el vídeo i a en Carles Monereo per ajudar a fer una reflexió més profunda sobre vídeo i el tema que presenten.
Crec interessant ressaltar dues idees: una primera idea seria el paradigma de canvi d’avaluació, en el sentit d’eina que modifica les formes d’ensenyar i aprendre, on els alumnes aprenen més i millor i on prenen consciència d’allò que estan fent i el motiu per el qual ho fan; i una segona idea seria la utilització d’eines com les bases d’orientació, les rúbriques, … per aconseguir el que s’ha plantejat anteriorment.
Una de les preguntes que a mi se’m planteja després d’haver vist el vídeo i haver llegit el comentari (que aniria una mica relacionada amb el que comenta el Carles Monereo) seria com s’implica a la comunitat educativa en aquest canvi d’avaluació?

La importància de l’avaluació en el procés d’ensenyament-aprenentatge – Pràctica – Mirades de mestres · 22 d'octubre de 2018 a les 17:43

[…] Si voleu deixar un comentari sobre aquest vídeo feu-lo en aquesta pàgina […]

Butlletí número 4 – Mirades de mestres – desembre 2017 · 1 de març de 2018 a les 22:05

[…] Si voleu deixar un comentari sobre aquest vídeo feu-lo en aquesta pàgina […]

Deixa un comentari

Avatar placeholder