Comentari destacat

Un viatge sense retorn (Escola El Sol i la Lluna de Castellar del Vallés)Antoni Santisteban

Antoni Santisteban Fernández, professor de la Facultat de Ciències de l’Educació i vicedegà de Qualitat i Innovació, va ser mestre molts anys i president de l’Associació de Mestres Alexandre Galí. Actualment dirigeix GREDICS (Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials).

Un vídeo per a l’esperança
Avui dia el professorat ha de ser valent per mostrar la realitat del nostre món al seu alumnat, per treballar a les aules les desigualtats i les injustícies, per formar el pensament crític en els nens i nenes, per educar una ciutadania democràtica, responsable i compromesa amb la pau, amb la llibertat i amb la igualtat a tots nivells. Això és el que fan a aquesta escola de Castellar del Vallès amb el seu vídeo i amb la seva feina que va molt més enllà d’aquests pocs minuts que ens deixen veure al documental.

Amb un argument que barreja la història i les causes i les conseqüències de la guerra, amb les fotografies que denuncien situacions de conflicte i de discriminació al món, com una crida perquè reaccionem. Ho fan a partir d’una dramatització – que és un recurs extraordinari per a l’aprenentatge- sobre la prehistòria, que pot semblar molt senzilla, però que segur que els ha comportat força preparació i esforç. I el resultat és molt digne i compleix el que es proposaven, que és fer pensar la gent sobre els problemes del món que són molts, per reflexionar sobre què és el que ens fa humans, què és el que ens uneix a totes les persones de tots els països del món, per sobre de les nostres diferències.

Voldria animar als autors del vídeo a aprofundir en algun dels problemes que es veuen en el documental (la violència, les desigualtats, la fam, la contaminació, etc.), de tal manera que poguessin anar més enllà de la crítica a determinades situacions, és a dir, que analitzin amb deteniment uns dels problemes que es denuncien. I els proposo a que observin amb atenció si aquest problema es dona al seu voltant, amb persones del seu entorn, per després analitzar-lo en la seva situació al món. També els animo a fer propostes de millora i els encoratjo a fer realitat alguna de les seves propostes, ja que els autors i autores d’aquest documental formen part de la ciutadania que ha de canviar el món, començant per la seva realitat més propera, com és la seva escola, la seva ciutat i el seu país.

Entrades relacionades

Comunicar per aprendre

Aprenem fent, pensant i comunicant

Comentari Destacat Aprenem fent, pensant i comunicant (Escola Can Sorts)

Enfoc global de l'aprenentatge

Treballem per Projectes. Podem fer paper reciclat a l’escola?

Comentari Destacat Treballem per Projectes. Podem fer paper reciclat a l’escola? (Escola Sant Jordi)

Enfoc global de l'aprenentatge

Projecte Junts. Transformem un espai escolar

Comentari Destacat Projecte Junts. Transformem un espai escolar (Escola El Viver)